- עמוד ראשי
- טיפים ומאמרים
- פוביות
פוביות
איך פוביה מתבטאת בחיי היום יום?
פוביה זהו פחד לא פרופורציונלי (לא מותאם) מתוצאה מגורם מסוים. לאדם יש חשש, הנובע לרוב מתפיסה שגויה וחשיבה שלילית ובמצב בו הוא נפגש עם סיטואציה שהחשש עלול להתממש, הפחד מתעצם ואנו מאבדים שליטה.
פוביה יכולה להתבטא בצורות שונו כמו פחד ממקומות סגורים (קלסטרופוביה), פחד גבהים, פחד מבעלי חיים, פחד ממחטים, פחד מטיסות ועוד. האדם נמנע באופן עקבי מהגורם המפחיד, או מהאפשרות ש"הגורם המפחיד" יופיע, מה שמגביל את התנועה ויכולת התפקוד בחיי היום-יום. (למשל, הימנעות מטיולים בגלל פחד מטיסות).
מה המחשבה שעוברת לאדם שחווה פוביה בראש?
"אני יודע שזה לא הגיוני, אבל אני פשוט לא יכול להתמודד עם זה." "המחשבה על זה כבר גורמת לי להילחץ." "אני בטוח שאני עומד למות". "אנשים יסתכלו עלי ויחשבו שאני משוגע".
המחשבות השליליות של האדם שסובל מפוביה הולכות ומתעצמות, מלבות את עצמן. זה מגיע למצב בו המטופל חווה תגובות פיזיולוגיות כמו רעד, דפיקות לב מואצות, תחושת מחנק, התעלפויות, הזעה מוגברת ועוד, רק מעצם המחשבה על הפוביה.
איך טיפול LICBT מסייע?
שיטת LICBT מתחילה בהבנת המקור לפחד, שינוי דפוסי החשיבה ולאחר מכן מתן כלים פרקטיים שמסייעים בזיהוי המחשבה בטרם עת, ואיך אנחנו יכולים לשלוט בה.
בקליניקה נלמד יחד על עובדות שיכולות לסייע בחיזוק המחשבה המאוזנת, נבין איך לבנות מחשבה מבוססת מציאות.
נבצע תרגול של סיטואציות שונות הקשורות לפוביה, בצורה הדרגתית ומבוקרת עד למצב של יכולת תפקוד טובה.
מטופלים בשיטת LICBT העידו על שינוי משמעותי בחייהם, יכולת התמודדות טובה יותר. גם אם הפוביה לא נעלמת, המטופלים יכולים להתמודד עם הסיטואציה באמצעות הכלים המעשיים שקיבלו בקליניקה. השיטה מוכחת מחקרית.
LICBT היא נגזרת מתוך שיטת CBT כשההבדל העיקרי ביניהן, הוא בהגדרת ״גבולות הגזרה״ של הטיפול. בשיטת LiCBT תקופת הטיפול קצרה יותר, וישנה הגדרה ברורה וספציפית באילו תופעות או הפרעות ניתן לטפל.
לדוגמה,מטפל בשיטת LiCBT לא יטפל באנשים הסובלים הפרעה טורדנית (OCD), אובדנות, הפרעות אכילה ועוד. אבל כן ניתן לטפל, בחרדות, דכאון קל עד בינוני, דחיינות, פוביות ופחדים ועוד. בצורה הזו, ניתן לסייע לכמות גדולה יותר של אנשים, להחזיר את השליטה לחייהם ולמגר את הנקודות שמפריעות להם בתפקוד היומיומי.
השיטה מוכחת מחקרית ויש לה תוצאות מדהימות עם כ- 91% הצלחה בתחומים כמו טיפול בחרדות, דכאון קל עד בינוני, טיפול בדחיינות, פרפקציוניזם, קנאה, טיפול בכעסים, פוביות, פחדים ועוד.
לשיטה יש תוכנית טיפול ברורה, שנקבעת עם המטופל ובהתאמה למצבו. יש שיעורי בית והם חלק משמעותי ביותר בתוכנית הטיפול. לאורך השנים, ממחקרים שנעשו בעולם וגם בישראל, ניתן לראות שהתוצאות של טיפול LICBT נמשכות לאורך זמן, מה שגורם לשיטה להיות אפקטיבית ביותר ומשמעותית.
טיפול זוגי מיועד לבני זוג שרוצים לשדרג משמעותית את הקשר ביניהם, להעמיק את הקרבה והפתיחות בזוגיות, או לפתור משבר קיים.
הטיפול יכול להיעשות ביחד או בנפרד, זה תלוי באתגרים ובתקשורת בין בני הזוג.
המבנה נקבע בפגישות הראשונות ומותאם באופן אישי לצרכים שלכם.
אם בן או בת הזוג אינם מוכנים לבוא לפגישות, עדיין אפשרי לעבוד על הזוגיות אך הטווח יותר מוגבל. במקרים מסוימים, אני ממליץ לבצע גם הפרדה, אך כל מקרה לגופו. ההחלטה תמיד תהיה אצל בני הזוג.
לשיטת LICBT יש תוצאות מדהימות ואפקטיביות בשיפור ושדרוג מערכת היחסים הזוגית.
אתחיל בזה שהבחירה היא תמיד בידיים שלכם. החיבור עם המטפל, ועם שיטת הטיפול, חשוב מאין כמותו. גם אצל פסיכולוג וגם אצל מטפל LiCBT הטיפול נעשה באמצעות שיחה ודיבור.
ההבדל העיקרי הוא מי יכול ומתאים לטיפול LICBT, זמן הטיפול והכלים שמקבלים.
בשיטת LiCBT הטיפול מוכוון לתוצאות מיידיות, פרקטית - ״כאן ועכשיו״. אנחנו פחות מתעסקים בהיסטוריה ובעבר, ומחפשים את ההתמודדות עם מחשבות ורגשות שאנחנו פוגשים כיום, וביצירת שינוי התנהגותי מבוקש, שיחזיק לאורך זמן.
יש לא מעט פסיכולוגים שכחלק מהשתלמויות מקצועיות עובדים באמצעות שיטת CBT או LiCBT בגלל האפקטיביות של השיטה.
יש אפשרות לעבוד עם אנשים בטיפול CBT קבוצתי. אופי הטיפול והמתווה יהיו שונים משמעותית בין אישי/זוגי לקבוצתי. זה דורש אפיון של הקבוצה ובניית המפגשים באופן מדויק. העברתי מספר תוכניות בעסקים בשיטת LiCBT. לא לכל קבוצה זה מתאים. לפעמים עדיף לעשות תכנית אישית לכל מנהל, כי הפוליטיקה או העוינות העסקית גבוהה. במידה וזה מעניין אתכם, אני מזמין אתכם לשוחח איתי ונוכל יחד למצוא פתרון שמתאים לצרכים שלכם.
שאלה מצוינת יש לי ניסיון בכלי CBT ובטיפול ואימון אישי וקבוצתי של למעלה מ - 20 שנים. הנחיתי סדנאות ותוכניות בישראל ובאירופה בהצלחה רבה עם תהליכים משמעותיים שיצרו שינוי ארוך טווח.
אני לא נותן ״הנחות״ או מתפשר עם הלקוחות שלי. אני לא מוותר עליהם. כל מטופל ומטופלת שלי, חשובים לי ואכפת לי מהם ומהצלחתם. חשוב ליצור השראה לאנשים כדי שהם יוכלו להשפיע יותר ולהגיע לאן שהם רוצים, כמו גם להוות השראה לסביבה שלהם, ולחזק את ה תחושת ה״ביחד״ עם אחרים.



